Fri frakt från 499 kr
Beställningar före 14 skickas samma vardag
Trustpilot 4,6 / 5
Snabb leverans 
Hem /

Räkna ut BMI med vår BMI-räknare

Lär dig allt om BMI

Vad är BMI?

BMI (Body Mass IndexKroppsmasseindex på svenska) är ett mått på kroppsmassa som används för att indikera om en person är under-, normal-, överviktig eller lider av fetma. För personer med normalt förhållande mellan kroppsfett och muskelmassa är BMI ett bra sätt att snabbt ta reda på vilket intervall man faller inom. BMI används flitigt inom vården i Sverige och övriga världen för att mäta övervikt.

Hur räknar man ut BMI?

Räkna ut BMI

BMI räknas ut på följande vis;

BMI-formel:

(kroppsvikt i kilogram) / (längd i meter)2 = BMI

Resultatet blir ett mått som presenteras i enheten kg/m2.

Räkneexempel för BMI:

65 kg / (1,78m x 1,78m)20,51 kg/m2

Använd gärna vår BMI-kalkylator här på sidan för att räkna ut vilket intervall du hamnar i. När du fått ditt resultat kan du ta hjälp av vår BMI-tabell nedan för att läsa mer om din kategori.

Testa vår BMI-räknare

Med vår BMI-räknare kan du snabbt ta reda på vilket BMI du har. Fyll bara i din längd i centimeter och din vikt i kilo nedan. Klicka sedan på “Beräkna” för att få ditt resultat. Ditt BMI kan sedan jämföras mot vår BMI-tabell nedan, där vi också skrivit en kort kommentar om varje intervall.

Vad är normal BMI?

På BMI-skalan finns i Sverige fyra intervall: Undervikt, normalvikt, övervikt och fetma.

Undervikt

Undervikt (BMI under 18,5)

Personer som har ett BMI på under 18,5 betraktas enligt BMI-skalan som underviktiga. Det kan då vara en bra idé att se över och optimera sin kost för att öka i vikt. Att öka till normalvikt kan medföra en hel del hälsofördelar, ge ökad energi och minska risken för håravfall och sjukdomar relaterade till undervikt. Gainers är populära kosttillskott för att snabbt och säkert öka i vikt.

Normalvikt

Normalvikt (BMI mellan 18,5 och 24.9)

Personer som hamnar mellan 18,5 och 24,9 betraktas som normalviktiga enligt BMI-skalan. Dessa personer bör fortsätta att träna som vanligt och äta en diet som passar för att behålla sin vikt. Ett bra komplement till BMI kan vara att mäta sitt midjemått (måttet runt magen) – eftersom BMI inte tar hänsyn till midjemåttet kan det bli missvisande och man kan, trots att man betraktas som normalviktig, ha ohälsosamt mycket fett kring magen.

Övervikt

Övervikt (BMI mellan 25 och 29,9)

Personer som landar mellan 25 och 29,9 på BMI-skalan betraktas som överviktiga och bör optimera sin kost och träningsnivå ur ett hälsoperspektiv för viktnedgång. Det bästa sättet att gå ner i vikt är att kombinera ett litet kaloriunderskott med mycket träning. Som ett komplement till träning och bra kost kan man även överväga kosttillskott för viktminskning, det är olika ämnen som på naturliga sätt höjer kroppstemperaturen och metabolismen och hjälper kroppen att bränna fett. Övervikt ökar risken för diabetes typ 2, hjärt- och kärlsjukdomar och är ofta förknippat med högt blodtryck.

Fetma

Fetma (BMI över 30)

De personer där BMI-värdet hamnar över 30 betraktas som kraftigt överviktiga och bör kontakta läkare för att göra upp en plan om viktnedgång. Att ha över 30 i BMI är förknippat med kraftigt ökad risk för livsstilssjukdomar som diabetes typ 2 och hjärtinfarkt. Kraftig övervikt är också förknippat med drastiskt kortare livslängd, sämre livskvalitet och i många fall psykisk ohälsa.

BMI-gränserna ovan är hämtade från 1177 Vårdguiden. Denna tabell avser både BMI för män och BMI för kvinnor.

Mer om BMI

När passar inte en BMI-uträkning?

Eftersom BMI inte tar hänsyn till att muskler har högre densitet (mer vikt per volym) än fett kan du som kroppsbyggare inte använda denna skala. Eftersom det är ett rent mått på kilo per längd kan inte heller du med naturligt kraftig benstomme eller som är väldigt lång använda dig av måttet. Äldre personer (över 60 år) och barn kan inte heller använda BMI som ett tillförlitligt mått på övervikt. För barn finns ett annat index, ISO-BMI, som man kan ta hjälp av. Tala med din barnläkare om du misstänker att ditt barn lider av övervikt.

Är du kroppsbyggare kan du istället ta hjälp av en kroppsfettsmätare som mäter andel kroppsfett i procent. Detta är ett mer tillförlitligt mått. I utvalda MM Sports-butiker kan du också genomföra en InBody-kroppsanalys. Med hjälp av vår kunniga personal får du fram värden för muskelmassa, muskelbalans, fettmassa, bukfett samt vätskebalans. Utifrån dessa kan du sedan sätta upp ett personifierat kost- och träningsschema efter just dina förutsättningar.

Till InBody-kroppsanalys

Body Mass Index, en snabb historia

BMI såg dagens ljus under 1800-talets första hälft och är en uppfinning av belgaren Adolphe Quetelet. Quetelet var en akademiker inom astronomi, matematik, statistik och sociologi och spenderade en stor del av sitt liv med att försöka finna l’homme moyen – den genomsnittlige mannen. Från 1970-talet och framåt antogs BMI världen över som ett standardmått på övervikt, och WHO (Världshälsoorganisationen) anger officiella gränsvärden i sin dokumentation.

Några sista ord om vikt och hälsa

BMI är inte allt

BMI är inget perfekt mått – tvärtom. För personer med kutrygg blir måttet ovanligt stort, då en del av deras längd försvinner med den krökta ryggen. En del andra missvisande scenarion innefattar de vi beskrivit ovan. Med detta sagt bör man aldrig lita blint på BMI – det skall snarare ses som en indikation. Vid en utredning om eventuell övervikt tar läkaren hänsyn till en rad andra faktorer, så som kroppsfett i procent och midjemått för att bedöma varje fall individuellt.

Vikt och hälsa

En hälsosam vikt är en viktigt stöttepelare i ett friskt och långt liv. Denna nås genom hälsosam kost och fysisk aktivitet, båda i lagom mängder. Är du kraftigt överviktig bör du alltid kontakta läkare för att göra upp en plan om viktnedgång. Känner du att du bara vill förlora ett par kilo inför sommarsäsongen, eller vill komma i toppform inför en tävling, rekommenderar vi dig att ta en titt på våra blogginlägg om viktnedgång. Där kan du lära dig hur man på ett hälsosamt sätt går ned i vikt med hjälp av träning, kost och viktminskningskapslar.

Fri faktura
14 dagar
Fri frakt
från 499 kr
Trustpilot
4,6 / 5
Snabb leverans
Beställningar före 14 skickas samma vardag
Returrätt
30 dagar
Utmärkt
Baserat på 9279 omdömen
19 timmar sedan
mycket smidigt

mycket smidigt, som vanligt, jättenöjd

Zuzana Bergström
2 dagar sedan
Utmärkt och snabb leverans

Utmärkt och snabb leverans! Alltid lika nöjd

Niklaz
2 dagar sedan
Positivt!

Hej, Mkt nöjd över service och snabbheten i leveransen. Vänder mig till er! Mkt god kvalitet på produkterna. Mvh Niklas Journalist

Niklas
3 dagar sedan
Har alltid fått samtliga varor på…

Har alltid fått samtliga varor på utsatt tid, dvs dagen efter om jag lagt beställningen innan 14. Suveränt!

Henrik Westerberg
3 dagar sedan
Snabb leverans

Stort sortiment och Snabb leverans

Maria W.
4 dagar sedan
Levererar som vanligt:-) köper alltid…

Levererar som vanligt:-) köper alltid mina tillskott från MMsport

Jan lundberg
5 dagar sedan
Snabbt och smidigt!

Snabbt och smidigt!

Selina Steen
5 dagar sedan
Alltid snabba leveranser och bra…

Alltid snabba leveranser och bra produkter.

MS
6 dagar sedan
Klockrent

Snabbt o smidigt samt bra pris precis som det ska vara

Jan Gyllander
6 dagar sedan
Snabbt o smidigt

Snabbt o smidigt, bra pris, bra egna produkter!

Liizen Brodin
6 dagar sedan
Grymmast leveranstider

Grymmast leveranstider! Ofta schyssta kampanjer, helnöjd, mvh

Alexander
6 dagar sedan
Bra produkter och snabb leverans.

Bra produkter och snabb leverans.

Mia Akhtar
Ny kund?